КОЛИ ПОШКОДЖЕНИЙ НЕРВ: ЧИ МОЖЛИВО ВІДНОВЛЕННЯ?

Є гарний жарт, коли на питання, які зв’язки найголовніші, слідує відповідь – міцні нейронні зв’язки. Насправді, кожен жарт несе в собі частину життєвого досвіду, і небезпідставно.

Часто ми чуємо, що «всі хвороби від нервів», і поради, що потрібно в першу чергу лікувати саме нерви. А далі думки доморощених експертів розходяться.

Хтось радить попити заспокійливе, хтось – вітамінки, хтось радить медитувати, а хтось і зовсім вважає, що найкращий засіб «від нервів» – це келих червоного напівсолодкого.

Ах, якби все було так просто! Адже «нерви» – це не тільки психоемоційний стан людини, а й дуже складна система, збої в якій можуть бути викликані різними захворюваннями, найбільш поширені серед них – остеохондроз, діабетична полінейропатія.

Так чи інакше, нейропатології (защемлення, спазми і запалення нервових волокон і закінчень) найчастіше виникають при наявності дегенеративних ортопедичних змін в хребті і суглобах. Погодьтеся, в наш час це досить поширена проблема, незалежно від віку людини.

І прийом тільки лише анальгетиків, часто неконтрольований і надмірний, не тільки не вирішує проблему, а й посилює її.

В літературі зустрічається рясна кількість доказів ефективного застосування тринатрію уридину трифосфату (УТФ) та динатрію цитидину монофосфату (ЦМФ) при невропатичному болю.

Уридин і цитидин – це хімічні сполуки, що належать до сімейства піримідинових нуклеотидів, одного з чотирьох основних класів біологічних молекул (поряд з вуглеводами, ліпідами і білками), які виконують основні функції в метаболізмі клітинного рівня. Ці сполуки – складові нуклеїнових кислот, які здійснюють нейротрансмісію і транспорт продуктів проміжного метаболізму, внутрішньоклітинну сигналізацію, беруть участь в процесах транскрипції і трансляції.

Дані клінічних досліджень підтверджують ефект комбінації УТФ і ЦМФ в лікуванні нейропатичного болю. Вони прискорюють регенерацію волокон м’язової і нервової тканини, збільшують швидкість проведення нервових імпульсів, підвищують рівні нейрофіламентів і фосфоліпідів. Дослідження визначили, що ці сполуки ефективні в лікуванні як гострого, так і хронічного болю в поперековому і шийному відділах, діабетичної нейропатії, травматичних ураженнях і т.п.

У 2017 році також результати були опубліковані в The Journal of Pain Research, де повідомлялося про безпеку і набагато більш високу ефективність застосування з’єднань УТФ і ЦМФ.

Включення УТФ і ЦМФ є безпечною і ефективною стратегією в терапії уражень периферичної нервової системи.

Справа в тому, що нуклеотиди не просто знімають больові симптоми, а покращують функціональну активність уражених ділянок тіла.

Дізнатись про проблему детальніше – Pdf