ТЕРАПІЯ АСТЕНІЧНОГО СИНДРОМУ З ПОЗИЦІЇ ДОКАЗОВОЇ МЕДИЦИНИ

Сучасний темп життя і високий рівень урбанізації створюють передумови для виникнення ряду захворювань, які пов’язані з перевтомою, неповноцінним раціоном харчування і психоемоційними навантаженнями. Поєднання цих факторів може провокувати розвиток одного з найбільш поширених захворювань в загальноклінічній практиці – астенічного синдрому. До 60% скарг, які є найбільш поширеними при зверненні до лікаря (загальна слабкість, перевтома, інсомнія, періодичні головні болі, зниження працездатності і ін.), відповідають діагнозу астенічний синдром.

Широка поширеність цього синдрому в загальній структурі захворювань пояснюється в першу чергу тим, що астенія не вибирає собі «жертв» – абсолютно всі категорії населення – від дітей дошкільного віку до пенсіонерів, схильні до цього захворювання. Проблема астенічного синдрому на сьогоднішній день набуває все більшого значення, оскільки є невід’ємним супутником сучасності, знижуючи інтелектуальний потенціал і фізичну витривалість, погіршуючи тим самим якість життя. Таким чином, широка поширеність астенії, і її незаперечний негативний вплив на суспільство, свідчать про те, що фармакотерапія даної патології є актуальним питанням передової фармацевтичної науки.

Астенічний синдром (чи астенія) — симптомокомплекс, що характеризується підвищеною стомлюваністю, емоційною лабільністю, когнітивними розладами, а в деяких випадках – епізодичними диссомніями. Етіопатогенез астенічного синдрому є полікомпонентним, обумовлюючи клінічну класифікацію захворювання. В патофізіології астенічного синдрому ключова роль належить порушенням функціонування ретикулярної активуючої системи (РАС). РАС є складною функціональною одиницею головного мозку, відповідальною за нормальну фізичну та інтелектуальну активність.

Основні функції РАС:

  • координація довільних рухів;
  • нейрогуморальна регуляція;
  • сенсорне сприйняття;
  • функція пам’яті;
  • активність кори великих півкуль.

Дізнатися детальніше про проблему – Pdf