ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ КИШЕЧНИКА

19 травня за підтримки Європейської Асоціації хворих виразковим колітом і хворобою Крона щорічно відзначається

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника.

Запалення кишечника – це, в певному сенсі, бомба уповільненої дії в організмі людини.

До основних запальних захворювань кишечника відносять неспецифічний виразковий коліт (НВК) і хворобу Крона.

Гостре запалення слизової оболонки кишечника супроводжується сильними болями, розладом травлення, з’являється здуття живота, нудота, блювота, діарея з домішками крові, різко підвищується температура.

На тлі загальної інтоксикації організму розвивається дисбактеріоз, знижується працездатність, в запальний процес втягуються інші життєво важливі органи.

Можливі причини виникнення запального процесу – кишкові інфекції, зниження імунітету, порушення мікрофлори кишечника (в т.ч. при прийомі антибіотиків), порушення харчування та отруєння. Головна небезпека захворювання пов’язана з утворенням виразок на стінках кишечника, кровотечі, перфорація, підвищення ризику раку кишки і загальна інтоксикація організму продуктами життєдіяльності кишкових бактерій.

Це захворювання однаково вражає чоловіків і жінок, при цьому найбільш схильні до нього люди в молодому активному віці 20-30 років. Піком її виявлення вважається 26-річний вік, а 15% хворих – це люди молодше 20 років.

В основі лікування лежить призначення препаратів, що пригнічують активність імунної системи. Знижується синтез антитіл до слизової оболонки кишечника і, як наслідок, активність запалення.

Сучасні методи лікування ефективні у 85% хворих з легким або середньотяжким перебігом неспецифічного виразкового коліту. У великого числа пацієнтів вдається досягти повної ремісії. Помірно виражені клінічні прояви зберігаються у 10% хворих.

Мутафлор, володіючи протизапальними властивостями, пригнічує секрецію інтерлейкінів, фактор некрозу пухлини і стимулює секрецію ІЛ10, має імунно-модулюючі властивості, стабілізує слизовий бар’єр товстого кишечника.

Тим самим, Мутафлор допомагає пацієнтові зберегти ремісію при НВК.

Відповідно до проведених клінічних досліджень з Мутафлором, препарат показав високу ефективність і безпеку, і увійшов в Міжнародні клінічні рекомендації при НВК як пробіотик вибору для індукції і збереження ремісії.