100 РОКІВ ДОВЕДЕНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА БЕЗПЕКИ

А чи знаєте ви, що людський організм на 90% складається із різних мікроорганізмів, популяції яких налічують понад 100 трильйонів форм життя? Однак не варто панікувати. Всі ці мікроорганізми і складають єдину біологічну систему під назвою людський організм.

Наприклад, вчені з ірландського Інституту вважають, що життєдіяльність цієї системи є набагато вищою, ніж печінки. Тільки в кишечнику міститься більше 2 кг бактерій.

Але не варто лякатися – ці бактерії відіграють дуже важливу роль в системі людини, допомагаючи перетравлювати їжу, синтезувати вітаміни, зміцнювати імунітет. Є науково обґрунтованим факт, що наш імунітет починається з кишечнику. І якщо в кишечнику мікроорганізми «наводять порядок» і ця система працює без збою, то і людина значно краще себе почуває, менше хворіє і стає стійкішою до різних вірусів і інфекцій.

Адже мікроорганізми, що мешкають в нашому тілі, є не що інше, як захист проти «поганих» бактерій.

Правда ж, це гарна новина для тих, хто піклується про своє здоров’я, вживаючи «правильну» їжу – живі йогурти і кисломолочні продукти. Однак більшість пробіотиків у складі кисломолочних продуктів не здатна зміцнити свої позиції і надовго затриматися в організмі. Тільки при постійному прийомі вони сприяють розвитку вже існуючих колоній, особливо, коли людина довгий час вживала антибіотики (це препарати «спеціального призначення», що вбивають всі мікроорганізми, незалежно від користі чи шкоди для людини).

Саме тому дуже часто лікарі рекомендують пробіотики при прийомі антибіотиків, щоб відновити «баланс сил», оскільки антибіотики вбивають всі мікроорганізми поспіль. Пробіотики ж допомагають заселити кишечник «правильними» бактеріями.

Показанням до прийому пробіотиків служать і інші стани, які несуть в собі загрозу людському організму – дисбіоз, алергія, часті вірусні інфекції, вікові зміни мікрофлори, тривалий прийом гормональної, хіміо- або променевої терапії, імунодефіцит і багато іншого.

Але пацієнтові варто пам’ятати, що не всі пробіотики однакові і рівнозначно ефективні. У кишечнику живуть близько 500 різновидів мікроорганізмів, найвідоміші з них – біфідо- і лактобактерії.

Однак існує і багато інших різновидів бактерій-пробіотиків, які справляються з поставленими завданнями не гірше, а то і в рази краще.

Дізнатись про проблему детальніше – Pdf